Porat

Lokacija i povijest

Porat je naselje i lučica na zapadnoj obali otoka Krka, 4 km zapadno od Malinske. Gospodarska je osnova poljodjelstvo i ribarstvo, te u zadnje vrijeme, sve više dolazi do izražaja tradicionalna primorska orijentiranost prema turizmu.

Kako je Porat prvenstveno ribarsko mjesto, na prekrasno uređenoj obali i šetnici, uz mali porat nekoliko je dobrih restorana poput konobe “Porat” (http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g968322-d1011066-Reviews-Konoba_Porat-Malinska_Krk_Island_Kvarner_Bay_Islands_Primorje_Gorski_Kotar_County.html)  ili konobe „Sidro“ (http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g968322-d2255486-Reviews-Sidro_Restaurant-Malinska_Krk_Island_Kvarner_Bay_Islands_Primorje_Gorski_Kotar_Co.html) gdje se uz plodove mora ribe i školjke nude domaći proizvodi (povrće, vino) pripremljeni na način najbolje primorske kuhinje, uz već tradicionalnu ljubaznost i toplinu lokalnog stanovništva.  Obzirom na lokaciju konoba (u sklopu porta, luke), dostupna je i nautičkim gostima.

Plaže

Unutar samog mjesta postoji uređena glavna plaža sa svim popratnim sadržajima (besplatan tuš, restoran, kafić/fast food), koja je centar dnevnih događanja te prilagođena obiteljima sa djecom. Ljubitelji hlada pronaći će svoje mjesto u borovoj šumi tik uz more 50-ak metara od glavne plaže.

Brojne uvale nalaze se i na drugoj strani zaljeva uz šetnicu uz more koja će vas dovesti do Malinske. Vjerujemo da će svatko od vas lako pronaći svoju omiljenu uvalu.

Rekreacija

Za sve ljubitelje šetnje i jogginga Porat je prava oaza bilo da je riječ o šetnicama uz more  (VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=9auY_vg0br4&feature=iv&src_vid=saKWuK9p7qQ&annotation_id=annotation_1877174543 ) ili onima kroz maslinike i stare hrastove šume.

Znamenitosti i baština

Iako maleno mjesto, Porat krije iznimno kulturno blago. Posebno značenje danas ima frankopanska crkva Sv. Marije Magdalene u Portu. U 15. stoljeću Frankopani su je darovali glagoljašima, koji su uz nju izgradili samostan. U samostanu se nalazi i uređeni muzej sa sakralnim sadržajima te vrijednim eksponatima, svjedočanstvima narodnog života i običaja kraja.

Prema pisanim dokumentima, samostan u Portu postoji više od 500 godina. Navodi se da su tu prije 1480. godine živjeli redovnici, samostanski trećoredci Sv. Franje. U samostanu je još 1850. izgrađen veliki toš – mlin i tijesak za bržu i lakšu preradu maslina, kojim se koristio ne samo samostan već i cijeli Porat, a sačuvan je u izvornom obliku do naših dana.U podrumu samostana uređen je samostanski muzej koji s tošom i izlošcima predočuje vjersku, kulturnu i gospodarsku prisutnost fratara trećoredaca u Dubašnici, a poglavito u Portu.

U glagoljskome lapidariju samostana nalaze se kopije najstarijih i najvažnijih hrvatskih glagoljskih natpisa.Tu su franjevci trećoredci kroz stoljeća čitali i pisali, pjevali mise, kazivali oficije i pisali glagoljskim pismom.

Znamenitost Porta je i zavjetni križ udaljen svega 1,2 km od mjesta i postavljen na najvišoj točki u mjestu, kao najčišći i najsvetiji simbol vjere i pripadnosti korijenima, bdije nad nebrojenim znanim i neznanim putnicima koji prolaze pored njega, bilo kopnom, morem ili zrakom, te svima jednako ulijeva nadu i sigurnost postojanja.

Domaći ljudi

Međutim, pravo, istinsko blago cijelog mjesta i kraja čine ljudi, koji su svojom požrtvovnošću i borbom za osnovne životne potrebe, nepovratno utkali miris mora i maslina u samu srž svojeg bića, te to nesebično prenose na sve buduće naraštaje.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=6y5FU5kWOJo